Тестовий контроль знань по темі «НЕМЕТАЛИ» (ХІМІЯ, 11 КЛАС, рівень – стандарт)


Варіант І                                     І рівень Оберіть одну вірну відповідь (0.5 б.)
1.         У періодичній системі неметалічні елементи розміщені:                                                                            А у головних підгрупах       Б у побічних підгрупах                                                                                               В в правій частині від діагоналі, яку умовно можна провести від В до Аl                                                           Г в лівій частині від діагоналі, яку умовно можна провести від В до Аl.
2.         Неметали в хімічних реакціях в основному приєднують електрони, утворюючи:                         А аніони  Б катіони  В атоми  Г молекули.
3.         Неметали під час взаємодії з металами й між собою проявляють:                                                    А відновні властивості  Б окисні властивості                                                                                                 В амфотерні властивості  Г кислотні властивості.
4.         Водень і Вуглець у реакціях з оксидами металів проявляють:                                                             А окисні властивості  Б відновні властивості                                                                                                         В амфотерні властивості  Г лужні властивості.
5.         Укажіть символ Неметалу:                                                                                                                        А Си  Б О  В Fe   ГAl
6.         Укажіть символ елемента, який має електронну конфігурацію атома 1S22S22p3 :                             А P  Б As  В N  Г Se.   ІІ рівень Оберіть одну вірну відповідь (по 0.5 б.)
7.         До алотропних видозмін О відносять:                                                                                                      А кристалічну і пластичну модифікації  Б кисень і озон                                                                                В карбін і полікумулен  Г фулерен і графен.
8.         Виберіть модифікацію Карбону, твердішу за сталь:                                                                                     А фулерен  Б алмаз  В графен  Г графіт.
9.         Добрими адсорбентами є:                                                                                                                        А білий фосфор  Б деревне вугілля  В алмаз  Г озон.
10.       Водень використовують для:                                                                                                               А озонування води  Б виготовлення мазі  В як ракетне паливо  Г у сірниковій промисловості.
11.  Кислотні оксиди реагують з:                                                                                                                          А кислотами, водою, лугами  Б металами, водою, лугами  В металами, водою, лугами                            Г неметалами, лугами, водою.
12.       Кислотні дощі спричинюють:                                                                                                                  А СО2, SO2 SO3    Б SO2,NO,NO2  B N2,CO,CaO    Г H2O,SO2SO3


ІІІ рівень
13. Встановіть відповідність між реагентами та продуктами реакції (1 б.):
А  Al+H2SO4                                              1. SO3
Б SO2+O2                                                        2. NH3
В N2+H2                                      3. Cu(NO3)2 + NO2+H2O
Г Cu+HNO3конц.                          4. Cu(NO3)2+NO+H2O
                                                     5. Al2(SO4)3+H2
14. Розв’язати задачу (2 б.). Загальна формула сполуки ЕН3. До її складу входить Гідроген, масова частка якого становить 17,65%. Виведіть формулу сполуки.
ІV рівень
15. Установіть відповідність між реагентами і продуктами реакції, укажіть суму коефіцієнтів у кожному рівнянні (1 б.).
А Fe(OH)3+HCl        1.Cr(NO3)2+H2O        I  12                           
Б Al+H2SO4              2 FeCl3+H2O               II 9
В C2O3+HNO3          3/Al2(SO4)3+H2          III 8
16. . Складіть рівняння між Са і H2SO4  з відновленням сірки до ступеня окиснення -2. Складіть електронний баланс рівняння, вкажіть окисник і відновник (1 б.)
17. Задача (1 б.). Магній, масою 18 г прореагував з розведеною нітратною кислотою масою 40 г. Обчисліть масу і кількість речовини утвореної солі й газу. Назвіть продукти реакції.

Варіант ІІ                                     І рівень Оберіть одну вірну відповідь (0.5 б.)
1.      Атоми неметалічних елементів мають на зовнішньому енергетичному рівні:                                         А малу кількість електронів (1-3)  Б велику кількість електронів (4-8)                                               В не мають електронів  Г мають лише протони.
2.      Неметалічні елементи утворюють прості і складні речовини з:                                                         А ковалентним зв’язком  Б металічним зв’язком                                                                                   В водневим зв’язком  Г гібридизуються.
3.      У реакціях неметалів між собою, проста речовина, утворена більш електронегативним елементом є:                                                                                                            А окисником  Б відновником  В кислотою  Г лугом.
4.      Явище утворення одним хімічним елементом двох або більше простих речовин, різних за будовою і властивостями – це:                                                                                                А модифікація  Б алотропія  В гібридизація  Г конфігурація
5.      Укажіть хімічний символ Неметалу, який розміщений в ІІІ періоді:                                                        А Br  Б S  В O   Г H.
6.      Укажіть символ елемента, який має електронну конфігурацію атома 1S22S22p63S23p3 :                                                                                                                 А P  Б As  В N  Г Se.                                                                                                                                              ІІ рівень      Оберіть одну вірну відповідь (по 0.5 б.)
7.      До алотропних модифікацій  Сульфуру відносять:                                                                                             А кристалічну і пластичну модифікації  Б кисень і озон                                                                               В карбін і полікумулен   Г фулерен і графен.
8.      Укажіть просту речовину, що світиться в темряві:                                                                                              А пластична сірка  Б червоний фосфор  В алмаз  Г білий фосфор.
9.      Укажіть галузь застосування адсорбційної здатності вуглецю:                                                                         А металургія  Б будівництво  В виробництво гуми  Г медицина.
10.  Червоний фосфор використовують для:                                                                                                        А озонування води  Б виготовлення мазі  В як ракетне паливо                                                                        Г у сірниковій промисловості.
11.  Основними забруднювачами атмосфери є:                                                                                                        А СО2, SO2 SO3   Б SiO2,CO,O3  B N2,CO,CaO    Г H2O,SO2SO3
12.  Виберіть одноосновні безоксигенові кислоти:                                                                                            А HNO3,  HCl, HBr     Б HF,HI,HCl   В H2S,H2SO3,H2SO4   Г HNO2,HNO3,HCl.                                ІІІ рівень
13.Встановіть відповідність між реагентами та продуктами реакції (1б.):
А  Al+H2SO4                                              1. SO3
Б SO2+O2                                                        2. NH3
В N2+H2                                      3. Cu(NO3)2 + NO2+H2O
Г Cu+HNO3конц.                          4. Cu(NO3)2+NO+H2O
                                                     5. Al2(SO4)3+H2
14. Розв’язати задачу (2б.). Обчисліть і позначте об’єм гідроген сульфіду (н.у.), що виділиться внаслідок взаємодії натрій сульфіду масою 15,6 г з розчином нітратної кислоти.

ІV рівень
15. Установіть відповідність між реагентами і продуктами реакції, укажіть суму коефіцієнтів у кожному рівнянні (1 б.)
A Mg(OH)2+HNO3         1.Fl(NO3)2+H2O      I. 12
Б    Fe+HCl                      2. FeCl2+H2              II. 6
B Al2O3+HNO3              3.Mg(NO3)2+H2O       III. 4 
16. Складіть рівняння між Аg і HNO3конц.   з відновленням Нітрогену до 0. Складіть електронний баланс рівняння, вкажіть окисник і відновник 1 б.).
17. Задача.Натрій карбонат масою 71.2 г прореагував з нітратною кислотою масою 94.5 г. Обчисліть масу натрій нітрату й об’єм газу, що утворився.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тестовий контроль знань по темі «Метали» Хімія, 11 клас (рівень – стандарт)

Контрольна робота з хімії 11 клас (рівень – стандарт) по темі «ХІМІЧНІ РЕАКЦІЇ»

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ З ХІМІЇ ПО ТЕМІ «ХІМІЧНИЙ ЗВ'ЯЗОК» (11 КЛАС, РІВЕНЬ – СТАНДАРТ)